6 ok, amiért minden nap egyél fokhagymát
Mostantól fogsz több fokhagymát enni?
Sokan szeretik a fokhagymát. Nemcsak ízletes kiegészítője szinte minden étkezésnek, de jó közérzete is! Olvasson tovább, hogy megtudja, miért olyan jó a fokhagyma az Ön számára.
Kutatások kimutatták, hogy a fokhagyma jó alternatíva a gyulladt fogíny kezelésére. Ráadásul a fokhagyma természetesen antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik – csakúgy, mint a szájban élő összes apró organizmus, amely potenciálisan hatással van az egészségre.
Fontos Önnek a fittség? Ezután adjunk hozzá több fokhagymát az ételekhez. Kutatások kimutatták, hogy egy bizonyos fokhagymaolaj csökkenti a szív terhelését edzés közben.
Ezt már az ókorban is tudták, mert már az ókori görögök is fokhagymát írtak fel az (egykori) olimpiai sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek. Ez egy kicsit megkönnyíti a kemény munkát.
Úgy tűnik, tisztességes bizonyítékok vannak arra, hogy a fokhagyma az "oxidatív stressz" és ezáltal az öregedési folyamat ellen is hat. várj, mi? Leegyszerűsítve: öregszünk, mert testünk az ételt és az oxigént energiává alakítja. Testünk azonban néha egy kicsit túlságosan is lelkesedik érte, és közben más sejteket is elpusztít. Emiatt bőrünk megereszkedik és agyunk lelassul. Ezek az „oxidatív stressz” következményei.
Ezekben az esetekben a fokhagyma hasznos kiegészítője lehet az étrendnek. Az illatos gyógynövény fokozza a vérben olyan anyagok termelését, amelyek ellensúlyozzák a sejtek túlbuzgó oxidációját. Ezeket az anyagokat általában antioxidánsoknak nevezik. Ezért a fokhagyma segít lassítani az öregedés fizikai jeleit!
Ez a pont ellenkezhet az ösztönökkel, de igaz. Természetesen mindannyian ismerjük a fokhagyma leheletünkre gyakorolt hatását. De tudtad, hogy a testszagodat is befolyásolja ez a zöldség? Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma testszagra gyakorolt hatása túlnyomórészt pozitív volt. A szagteszt résztvevői "kevésbé intenzívnek" és "vonzóbbnak" írták le azok illatát, akik ettek fokhagymát. Ez a fokhagyma antimikrobiális tulajdonságainak köszönhető, ugyanis a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumokat a fokhagyma csökkenti! Tehát ha randevúd van, a legjobb, ha előtte eszel egy kis fokhagymát – és persze ne közvetlenül előtte!
Nagyanyáink már tudták, hogy a fokhagyma egészséges. A növényről évszázadok óta ismert, hogy hatékony a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Ha azonban az immunrendszert erősíteni akarjuk, a fokhagymát nyersen kell fogyasztanunk: az allicin felszabadul, amikor a fokhagymát feldaraboljuk vagy összetörjük. Ennek az anyagnak számos egészségügyi előnye van, de ha a fokhagymát felmelegítik, az allicin nagy része elvész.
Ma már mindannyian ismerjük a magas vérnyomás veszélyeit, és egyre többet tanulunk a koleszterin szerepéről. Ezért hallani manapság gyakran olyan termékekről, amelyek állítólag csökkentik a koleszterinszintet. A fokhagyma is ezen termékek közé tartozik. Több tanulmány is kimutatta, hogy a fokhagyma napi fogyasztása hosszú távon csökkentheti a koleszterinszintet – de természetesen szív- és érrendszeri betegség vagy magas koleszterinszint esetén mindig érdemes szakember tanácsát kikérni. A fokhagyma befolyásolhatja az eredményt összességében, de nem csodaszer!